Przygotowanie: 40 min
Składniki na 10–12 porcji:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki tartej bułki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta i sok z 1 cytryny
Na nadzienie:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 10 dag cukru
- 2 łyżeczki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Na lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2–3 łyżki wrzątku
- sok z 1 cytryny
Na lukier kawowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/4 szklanki mocnego naparu kawy
Sposób wykonania:
1. Formę grubo wysmaruj całą ilością masła i wsyp na dno szklankę tartej bułki. Wstaw do lodówki.
2. Jabłka obierz i zetrzyj na grubej tarce. Odciśnij sok i skrop sokiem cytrynowym. Wymieszaj z cukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Ułóż w formie na warstwie tartej bułki.
3. Jajka ubij z cukrem. Wymieszaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Ciastem zalej warstwę jabłek.
4. Piecz 30–40 minut w temp. 180 stopni. Ostudź. Z cukru pudru utrzyj lukier cytrynowy i kawowy. Ciasto udekoruj lukrami. Po zastygnięciu pokrój na porcje.