Ciasto serowo-makowe

Najpierw przygotowujemy ciasto serowe: masło, cukier, żółtka ucieramy do białości dodając po trochu zmielony ser i mąkę ziemniaczaną. Na koniec wrzucamy bakalie oraz pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy.


Składniki
Ciasto serowe:
1,2 kg białego sera,
30 dag masła,
40 dag cukru pudru,
6 jaj,
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto makowe:
25 dag maku,
35 dag cukru pudru,
6 jaj,
4 łyżki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
bakalie,
olejek migdałowy lub rumowy

Na polewę:
2 łyżki margaryny,
2 łyżki mleka,
2 łyżki kakao,
2 łyżki cukru

Sposób przygotowania
Najpierw przygotowujemy ciasto serowe: masło, cukier, żółtka ucieramy do białości dodając po trochu zmielony ser i mąkę ziemniaczaną. Na koniec wrzucamy bakalie oraz pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Następnie zabieramy się za ciasto makowe: mak parzymy, mielimy w maszynce. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy mak i mąkę z proszkiem, starannie mieszamy, a na końcu dodajemy bakalie i pianę ubitą z białek.
Do wysmarowanej tłuszczem formy wyłożyć najpierw ciasto serowe, a potem makowe i wstawić do gorącego piekarnika (180 stopni). Pieczemy 45-55 minut. Po dwie łyżki margaryny, mleka, kakao i cukru. Wszystkie składniki zagotować, mieszając. Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą.
Ciasto z jabłkami i budyniem - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)