Ciasto ptysiowe z kremem i kiwi

Do masy warto dodać odrobinę likieru miętowego

DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto ptysiowe z kremem i kiwi
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła
  • pół szklanki wody
  • 3 małe jajka
  • szczypta soli

Na masę:

  • 2 duże dość miękkie owoce kiwi
  • skórka otarta z limonki
  • pół szklanki cukru
  • galaretka jabłkowo-miętowa
  • 1,5 szklanki schłodzonej kremówki
Ptysie z kremem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Zagotuj wodę z masłem i solą. Wsyp mąkę. Mieszając trzymaj na ogniu, aż na ściankach rondelka pojawi się biały nalot. Przełóż masę do miski, przestudź. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku.
  2. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj dwa prostokąty 25x10 cm. Nałóż ciasto i rozprowadź. Piecz 40 minut w temp. 200 stopni, aż ciasto urośnie i się zrumieni. Ostudź.
  3. Owoce opłucz, obierz, pokrój w kostkę, zasyp cukrem, dodaj skórkę z limonki i lekko podduś, aby cukier się rozpuścił a owoce zmiękły i puściły sok. Ugnieć widelcem, wsyp galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści. Przestudź. Kremówkę ubij na sztywno. Wymieszaj z 6 łyżkami musu owocowego.
  4. Połowę musu rozprowadź na pierwszym blacie ciasta. Przykryj drugim i posmaruj resztą kremu. Na wierzchu rozprowadź pozostały mus owocowy. Ciasto odstaw do lodówki na godzinę.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)