Ciasto orzechowo-ptysiowe

Ciasto orzechowo-ptysiowe zaskoczy cię swoim delikatnym smakiem.

DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto orzechowo-ptysiowe
A. Rogalski
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 7 jajek
  • 375 ml wody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Masa:

  • 25 dag mielonego twarogu
  • 15 dag zmielonych orzechów laskowych
  • szklanka kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • łyżeczka przyprawy do pierników
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • masło do formy
Ciasto jogurtowe z twarożkiem i brzoskwiniami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Zagotuj 375 ml wody z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę, mieszaj, aż dno i boki garnka pokryją się nalotem. Przełóż do miski, przestudź. Miksując, dodawaj po jajku. Wsyp proszek do pieczenia. Tortownicę (28 cm) wysmaruj masłem. Ciasto przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy. Masę wyciśnij na dno, zrób rant wzdłuż obręczy. Z reszty ciasta łyżeczką uformuj małe kuleczki, ułóż na papierze do pieczenia. Piecz 40 min (210 st.), zmniejsz temp. do 190 st. i piecz 10 min.  Małe ptysie piecz 20 min (200 st.).
  2. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym. Kremówkę ubij, dodaj z orzechami do sera. Dopraw przyprawą do piernika. Żelatynę namocz w małej ilości wody, rozpuść na parze. Chłodną dodaj do masy. Masę wyłóż na ciasto. Ptysie przekrój, posmaruj resztą masy, ułóż na cieście. Chłodź 4 godz.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)