Nie zapomnij wstawić ciasta na pierniczki! 3 doskonałe przepisy na dojrzewające ciasto, idealne na wypieki

Własnoręcznie przygotowane ciasto na pierniki powinno długo leżakować przed wypiekaniem - sprawdź nasze przepisy!

/ tydzień temu
Nie zapomnij wstawić ciasta na pierniczki! 3 doskonałe przepisy na dojrzewające ciasto, idealne na wypieki fot. Fotolia

Dojrzewające ciasto na pierniki powinniśmy wyrabiać na 4-6 tygodni przed świętami Bożego Narodzenia. Wykonane najlepiej na miodzie wielokwiatowym oraz smalcu lub maśle. Ciasto dojrzewa pod bawełnianą ściereczką w chłodnym miejscu.

Ciasto na pierniki leżakujące

Oto składniki na ciasto na pierniki leżakujące:

  • 400 g miodu wielokwiatowego
  • kilogram mąki pszennej
  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • 5 g cynamonu
  • 10 g kakao
  • 350 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • szczypta imbiru

Jak zrobić ciasto na pierniki leżakujące?

Miód przekładamy do garnka i podgrzewamy razem z gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem i kakao. Następnie dosypujemy cukier. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Następnie studzimy masę i dodajemy kolejno jajka. Na koniec wlewamy mleko i dosypujemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy. Następnie przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na 4-6 tygodni.

Pierniczki staropolskie

Oto składniki na pierniczki staropolskie:

  • 400 g mąki
  • 200 ml miodu
  • 100 g smalcu
  • pół szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta imbiru
  • szczypta kardamonu
  • łyżka cynamonu

Jak zrobić pierniczki staropolskie?

Miód wlewamy do garnka i dodajemy smalec. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia  i doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kardamonem i cynamonem. Dosypujemy cukier i rozpuszczamy. Do przestudzonej masy dodajemy jajka, mleko i mąkę. Dokładnie mieszamy i zagniatamy. Następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 4-6 tygodni.

Miękkie pierniki z ciasta dojrzewającego

Oto składniki na miękkie pierniki z ciasta dojrzewającego:

  • 400 g miodu wielokwiatowego
  • szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Jak zrobić miękkie pierniki z ciasta dojrzewającego?

Do garnka wlewamy miód i wkładamy masło. Następnie podgrzewamy na małym ogniu i doprawiamy przyprawą do piernika, cynamonem, kakao i solą. Do wystudzonej masy dodajemy jajka i mleko. Cały czas mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę. Dokładnie zagniatamy i przekładamy do miski. Przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na 4-6 tygodni.

Zobacz inne porady kulinarne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)