Ciasto migdałowe z czekoladą

Oryginalne ciasto migdałowe dla wielbicieli czekoladowych pyszności. Sprawdź przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto migdałowe z czekoladą
A. Rogalski
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 380 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Ciasto:

  • 20 dag mąki tortowej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag masy marcepanowej
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Polewa migdałowa:

  • jajko
  • 2 łyżki śmietanki
  • 7 dag płatków migdałowych

Krem czekoladowy:

  • szklanka kremówki 36-proc.
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru
Ciasto Rafaello bez pieczenia - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Marcepan lekko podgrzej w piecu, pokrój, zmiksuj z żółtkami i 1/2 cukru. Białka ubij z resztą cukru. Wyłóż na marcepan. Przesiej obie mąki, proszek i szczyptę soli. Ciasto wymieszaj i przełóż do formy (20 x 30 cm). Wierzch polej jajkiem roztrzepanym ze śmietaną, posyp płatkami migdałowymi. Piecz 30 minut (180 st.). Przekrój w poprzek na 2 placki.
  2. W ciepłej kremówce roztop czekoladę i cukier. Kremem posmaruj dolny placek, przykryj górnym. Odstaw na 2 godz.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)