POLECAMY

Przepis na ciasto marchewkowe

Poznaj przepis na przepyszne ciasto marchewkowe!
Przepis na ciasto marchewkowe fot. Fotolia

Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo prosty. Potrzebujesz tylko mąkę, jaja, cukier, sodę, olej, kakao, przyprawy i oczywiście marchewkę. Można też przygotować ciasto marchewkowe dietetyczne, z kremem, bezglutenowe, z mascarpone, bez cukru, wegańskie, bez mąki, z orzechami, bez jajek, z ananasem lub polewą.

Nie potrzebujesz specjalnych zdolności, żeby przygotować ten przepyszny deser. Puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe pokochasz nawet, jeśli nie przepadasz za marchewką, bo jej smak nie jest w ogóle wyczuwalny. Poznaj przepis na ciasto marchewkowe!

Sprawdź, jak zrobić ciasto marchewkowe z kardamonem i bitą śmietaną!

Ciasto marchewkowe - przepis

Składniki:

  • 7 jaj,
  • 3 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 6 średnich marchewek,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 szklanki mąki.

Przygotowanie:

  1. Cukier ucierać z olejem i dodawać po jednym jajku aż powstanie gładka masa.
  2. Wymieszać sypkie składniki i dodać do masy.
  3. Dodać marchewkę startą drobno na tarce.
  4. Całość wymieszać.
  5. Dużą blaszkę posmarować masłem i posypać bułką tartą.
  6. Wyłożyć ciasto na blaszkę.
  7. Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C.
  8. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Fot. Fotolia

Ciasto marchewkowe dietetyczne: bez cukru i mąki

Jeśli jesteś na diecie, możesz wypróbować przepis na dietetyczne ciasto marchewkowe, w którym nie znajdziesz mąki pszennej i białego cukru. Zamiast mąki dodajesz płatki owsiane górskie, które wcześniej mielisz drobno w młynku do kawy. Zwykły olej możesz zamienić na kokosowy, a cukier na miód np. rzepakowy, który nie jest zbyt intensywny w smaku. Do ciasta możemy dodać orzechy lub suszoną żurawinę. Jeśli jesteś na diecie, ciasto marchewkowe fit jest własnie dla ciebie!

Wykonanie:

  1. Zetrzeć marchew drobno na tarce.
  2. Orzechy i żurawinę zblendować.
  3. Ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i dodać żółtka. Wszystko zmiksować.
  4. Dodać do masy marchewkę, dolać miód, oliwę nie przestając mieszać.
  5. Mieszamy suche składniki (proszek do pieczenia, cynamon i zmiksowane na mąkę płatki przesiane przez sitko).
  6. Wrzucić orzechy.
  7. Piec w 180° C przez ok. godzinę.

Poznaj inne przepisy na przepyszne desery!

Polewa do ciasta marchewkowego

Polewa to fantastyczne dopełnienie ciasta. Do tego marchewkowego proponujemy serek homogenizowany i żelatynę.

Wykonanie:

  1. Rozpuszczamy żelatynę w 5 łyżkach wody.
  2. Podgrzewamy całość, ale nie dopuszczamy do wrzenia.
  3. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  4. Serek homogenizowany mieszamy z żelatyną i wstawiamy do lodówki na ok. 15-20 minut.
  5. Polewamy nim ostudzone ciasto marchewkowe.

Wypróbuj ciasto marchewkowe z bakaliami!

Ciasto marchewkowe z mascarpone

Marzy ci się ciasto marchewkowe z serem mascarpone? Zrób je według naszego tradycyjnego przepisu albo w wersji fit. Przekrój je i przełóż masą z serka mascarpone. Oto sposób na przygotowanie masy:

Składniki:

  • 400 g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki przesianego cukru pudru
  • 300 ml śmietany 30%.

Wykonanie:

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i zmiksować na puszystą masę.

Takie ciasto marchewkowe z pewnością ucieszy każde podniebienie!

Poznaj przepisy na inne ciasta i ciasteczka z marchewką!

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)