POLECAMY

Przepis na ciasto marchewkowe

Poznaj przepis na przepyszne ciasto marchewkowe!

Katarzyna Krajewska / 2 miesiące temu
Przepis na ciasto marchewkowe fot. Fotolia

Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo prosty. Potrzebujesz tylko mąkę, jaja, cukier, sodę, olej, kakao, przyprawy i oczywiście marchewkę. Można też przygotować ciasto marchewkowe dietetyczne, z kremem, bezglutenowe, z mascarpone, bez cukru, wegańskie, bez mąki, z orzechami, bez jajek, z ananasem lub polewą.

Nie potrzebujesz specjalnych zdolności, żeby przygotować ten przepyszny deser. Puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe pokochasz nawet, jeśli nie przepadasz za marchewką, bo jej smak nie jest w ogóle wyczuwalny. Poznaj przepis na ciasto marchewkowe!

Sprawdź, jak zrobić ciasto marchewkowe z kardamonem i bitą śmietaną!

Ciasto marchewkowe - przepis

Składniki:

  • 7 jaj,
  • 3 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 6 średnich marchewek,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 szklanki mąki.

Przygotowanie:

  1. Cukier ucierać z olejem i dodawać po jednym jajku aż powstanie gładka masa.
  2. Wymieszać sypkie składniki i dodać do masy.
  3. Dodać marchewkę startą drobno na tarce.
  4. Całość wymieszać.
  5. Dużą blaszkę posmarować masłem i posypać bułką tartą.
  6. Wyłożyć ciasto na blaszkę.
  7. Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C.
  8. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Fot. Fotolia

Ciasto marchewkowe dietetyczne: bez cukru i mąki

Jeśli jesteś na diecie, możesz wypróbować przepis na dietetyczne ciasto marchewkowe, w którym nie znajdziesz mąki pszennej i białego cukru. Zamiast mąki dodajesz płatki owsiane górskie, które wcześniej mielisz drobno w młynku do kawy. Zwykły olej możesz zamienić na kokosowy, a cukier na miód np. rzepakowy, który nie jest zbyt intensywny w smaku. Do ciasta możemy dodać orzechy lub suszoną żurawinę. Jeśli jesteś na diecie, ciasto marchewkowe fit jest własnie dla ciebie!

Wykonanie:

  1. Zetrzeć marchew drobno na tarce.
  2. Orzechy i żurawinę zblendować.
  3. Ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i dodać żółtka. Wszystko zmiksować.
  4. Dodać do masy marchewkę, dolać miód, oliwę nie przestając mieszać.
  5. Mieszamy suche składniki (proszek do pieczenia, cynamon i zmiksowane na mąkę płatki przesiane przez sitko).
  6. Wrzucić orzechy.
  7. Piec w 180° C przez ok. godzinę.

Poznaj inne przepisy na przepyszne desery!

Polewa do ciasta marchewkowego

Polewa to fantastyczne dopełnienie ciasta. Do tego marchewkowego proponujemy serek homogenizowany i żelatynę.

Wykonanie:

  1. Rozpuszczamy żelatynę w 5 łyżkach wody.
  2. Podgrzewamy całość, ale nie dopuszczamy do wrzenia.
  3. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  4. Serek homogenizowany mieszamy z żelatyną i wstawiamy do lodówki na ok. 15-20 minut.
  5. Polewamy nim ostudzone ciasto marchewkowe.

Wypróbuj ciasto marchewkowe z bakaliami!

Ciasto marchewkowe z mascarpone

Marzy ci się ciasto marchewkowe z serem mascarpone? Zrób je według naszego tradycyjnego przepisu albo w wersji fit. Przekrój je i przełóż masą z serka mascarpone. Oto sposób na przygotowanie masy:

Składniki:

  • 400 g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki przesianego cukru pudru
  • 300 ml śmietany 30%.

Wykonanie:

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i zmiksować na puszystą masę.

Takie ciasto marchewkowe z pewnością ucieszy każde podniebienie!

Poznaj przepisy na inne ciasta i ciasteczka z marchewką!

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)