Ciasto mandarynkowe - przepis

Polecamy przepis na odwracane ciasto mandarynkowe - dobre o każdej porze roku, a zwłaszcza na początku zimy, kiedy mandarynki są najsłodsze.
/ 16.12.2013 13:00

Ciasto mandarynkowe

Składniki:

  • 130 ml soku pomarańczowego
  • 45 ml ciemnego rumu
  • 3 nieobrane mandarynki pokrojone w cienkie plastry
  • 4 łyżki masła + do wysmarowania formy
  • 85 g Cukru pudru trzcinowego (np. Diamant)
  • 190 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 85 ml mleka
  • 1 duże żółtko
  • 3 duże białka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, obficie posypać plastry mandarynek cukrem pudrem trzcinowym , karmelizować na maśle z obu stron. Ułożyć mandarynki na dnie tortownicy. Rozpuścić w rondlu 2 łyżki masła, odmierzyć 1 łyżkę i odstawić. Do rondla dodać 85 ml soku pomarańczowego i resztę cukru pudru trzcinowego, gotować do otrzymania masy o konsystencji karmelu. Gotowym sosem polać mandarynki.
  2. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do odłożonego masła dodać połowę cukru trzcinowego, mleko, żółtko, wanilię i dobrze wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywno, następnie dodając stopniowo pozostały cukier ubijać dalej. Gotowe białka z cukrem delikatnie połączyć z ciastem, ciasto wyłożyć na mandarynkach. Piec około 30-40 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
  3. W międzyczasie rozgrzać rondel po karmelu, dodać ostatnią łyżkę masła oraz pozostały sok pomarańczowy i rum, zagotować i zredukować do konsystencji syropu.

Po wyciągnięciu ciasta, polać syropem i podawać z bitą śmietaną.

Zobacz także: Dietetyczne słodkości - to jest możliwe!

Źródło: Materiały prasowe Quality PR/bj

Redakcja poleca

REKLAMA