Składniki:
- 130 ml soku pomarańczowego
- 45 ml ciemnego rumu
- 3 nieobrane mandarynki pokrojone w cienkie plastry
- 4 łyżki masła + do wysmarowania formy
- 85 g Cukru pudru trzcinowego (np. Diamant)
- 190 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru trzcinowego
- 85 ml mleka
- 1 duże żółtko
- 3 duże białka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
- Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, obficie posypać plastry mandarynek cukrem pudrem trzcinowym , karmelizować na maśle z obu stron. Ułożyć mandarynki na dnie tortownicy. Rozpuścić w rondlu 2 łyżki masła, odmierzyć 1 łyżkę i odstawić. Do rondla dodać 85 ml soku pomarańczowego i resztę cukru pudru trzcinowego, gotować do otrzymania masy o konsystencji karmelu. Gotowym sosem polać mandarynki.
- Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do odłożonego masła dodać połowę cukru trzcinowego, mleko, żółtko, wanilię i dobrze wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywno, następnie dodając stopniowo pozostały cukier ubijać dalej. Gotowe białka z cukrem delikatnie połączyć z ciastem, ciasto wyłożyć na mandarynkach. Piec około 30-40 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
- W międzyczasie rozgrzać rondel po karmelu, dodać ostatnią łyżkę masła oraz pozostały sok pomarańczowy i rum, zagotować i zredukować do konsystencji syropu.
Po wyciągnięciu ciasta, polać syropem i podawać z bitą śmietaną.
Zobacz także: Dietetyczne słodkości - to jest możliwe!
Źródło: Materiały prasowe Quality PR/bj