Ciasto limonkowe z melisą

Skosztuj tego wyjątkowo orzeźwiającego wypieku!

DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto limonkowe z melisą
Fotolia
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 80 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag ciasta francuskiego w jednym płacie
  • 3 limonki
  • 2 duże jajka
  • 100 ml kremówki
  • czubata szklanka zmielonych migdałów
  • 10 dag cukru
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo łatwe do przygotowania. Polecamy!

  1. Ciastem wyłóż tortownicę o średnicy 20-22 cm, nakłuj kilka razy widelcem. 
  2. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp suchy groch lub fasolę i piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni.
  3. Usuń papier i groch, ciasto piecz kolejne 20 minut.
  4. W tym czasie sparz limonki, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  5. Cukier wymieszaj z jajkami, sokiem i skórką z limonki.
  6. Dodaj kremówkę oraz migdały.
  7. Masę wylej na podpieczony spód i piecz  około 30 minut w temp. 190 stopni, aż masa się zetnie. Przed podaniem dobrze schłodź.

Inne pyszne ciasta z cytrusami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)