4 przepisy na jogurtowe ciasta

Mają mniej kalorii niż tradycyjne desery z dodatkiem śmietanki czy masła. Dlatego są świetną propozycją dla dbających o linię łasuchów.

fot. Fotolia

Ciasta jogurtowe nie dość, że są pyszne, to na dodatek mają mniej kalorii niż te na bazie śmietanki. Kto oprze się takim słodkościom?


Placek jogurtowy ucierany z mrożonymi wiśniami

Przygotowanie i pieczenie: 85 min.
1 porcja: ok. 260 kcal


Składniki na 16 porcji:
  • 4 jajka
  • 25 dag cukru
  • cukier wanilinowy
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mrożonych wiśni
  • masło i tarta bułka do formy
  • 2 łyżki cukru pudru
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Wiśnie rozmroź, osącz z soku, oprósz mąką.
  2. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dalej ucieraj, dodając stopniowo jogurt, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodaj wiśnie, wymieszaj łyżką.
  3. Tortownicę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto. Piecz ok. 1 godz. w piekarniku o temp. ok. 180 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli przywiera do patyczka, przedłuż pieczenie.
  4. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posyp cukrem pudrem. Ostudzone wyjmij z formy.
Przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz inne przepisy na ciasta jogurtowe!


Białe kostki w czekoladzie

Przygotowanie: 5 godz. (chłodzenie), 50 min.
1 porcja: ok. 115 kcal


Składniki na 16 porcji:
  • 1l jogurtu naturalnego bez cukru
  • 15 dag cukru pudru
  • cukier wanilinowy lub skórka starta z jednej cytryny
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
  • 2 łyżki mleka
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Żelatynę wymieszaj z 50 ml zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzej ją do rozpuszczenia.
  2. Jogurt zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym lub skórką startą z cytryny (w zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać) na puszystą masę. Połącz z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszaj.
  3. Masę wylej do prostokątnego naczynia, owiń folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki, aby zastygła.
  4. Czekoladę połam na kawałki, włóż do miseczki, dodaj mleko. Roztop nad parą wodną.
  5. Masę krój w kostkę, polewaj czekoladą, ostudź.
Przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz inne przepisy na ciasta jogurtowe!



Rolada biszkoptowa z masą truskawkową

Przygotowanie i pieczenie: 50 min.
1 porcja: ok. 160 kcal


Składniki na 12 porcji:
  • 7 żółtek
  • 8 dag cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 4 białka
  • 8 dag mąki tortowej
  • 2 dag mąki ziemniaczanej
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 łyżki cukru
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Jedną galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody. Wylej do prostokątnego naczynia, odstaw do stężenia. Drugą galaretkę rozmieszaj w 200 ml gorącej wody, ostudź.
  2. Żółtka utrzyj z połową cukru pudru i cukrem wanilinowym. Białka ubij na sztywno z pozostałym pudrem.
  3. Do masy żółtkowej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Połącz z pianą.
  4. Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 15 min w temp. 210 st. C. Wyjmij z formy, zdejmij pergamin, zroluj, owiń ściereczką, ostudź.
  5. Jogurt ubij z cukrem i wystudzoną, rozpuszczoną galaretką. Wyłóż na biszkopt, posyp pokrojoną galaretką. Zwiń, owiń pergaminem, schłodź.
Przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz inne przepisy na ciasta jogurtowe!



Lekki mus mleczno-owocowy

Przygotowanie: 30 min., 5 godz. (schładzanie)
1 porcja: ok. 255 kcal


Składniki na 4 porcje:
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 3 pomarańcze
  • ok. 10 dag cukru pudru
  • kieliszek likieru pomarańczowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 białka
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Napęczniałą podgrzej do rozpuszczenia, uważając, aby się nie zagotowała. Ostudź.
  2. Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem, okrój ze skórki i białej błonki. Z obranej pomarańczy wytnij fileciki, usuwając białe błonki.
  3. Jogurt zmiksuj z cukrem, 1/3 filecików i likierem. 2 łyżki masy połącz z żelatyną, dodaj do pozostałej masy, wymieszaj.
  4. Białka ubij na sztywno, wymieszaj z masą. Mus przełóż do miseczki, wstaw do lodówki, aby zastygł.
  5. Stężały deser wyjmij na talerzyk, obłóż pozostałymi filecikami pomarańczy. Krój na porcje i podawaj.
Przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz nasze wideo - przygotuj ciasto jogurtowe z brzoskwiniami!



Zobacz inne przepisy na ciasta:

Ciasto jogurtowe z twarożkiem i brzoskwiniami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)