POLECAMY

Nie masz pomysłu na ciasto francuskie? Przygotuj słodką baklawę!

Ciasto francuskie przyrządzone na słodko ma wielu zwolenników – sprawdź nasze przepisy na baklawę!

/ 2 miesiące temu
Nie masz pomysłu na ciasto francuskie? Przygotuj słodką baklawę! fot. Fotolia

Ciasto francuskie wykorzystywane najczęściej do przygotowania słonych przekąsek świetnie zastępuje cienkie ciasto filo, gdy nie mamy go akurat pod ręką. Prażone orzechy, mielone daktyle i potężna porcja miodu to kwintesencja tureckiej baklawy, którą możemy przygotować również z ciasta francuskiego. Sprawdź nasze przepisy na słodycz prosto z Turcji, która przygotujesz w zaciszu domu!

Baklawa z ciasta francuskiego z orzechami

Oto składniki na baklawę z  ciasta francuskiego z orzechami:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • miód
  • orzechy pistacjowe
  • orzechy włoskie
  • orzechy ziemne
  • daktyle

Jak zrobić baklawę z ciasta francuskiego z orzechami?

Orzechy pistacjowe, włoskie i ziemne prażymy na suchej patelni przez około minutę. Następnie siekamy bardzo drobno za pomocą ostrego noża. Daktyle blendujemy w mikserze i mieszamy razem z orzechami i miodem. Wykrawamy z ciasta francuskiego niewielkie kwadraty i przekładamy nimi masę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Tak przygotowaną baklawę studzimy i polewamy dodatkową ilością miodu.  Serwujemy z mocną gorzką herbatą lub kawą.

Baklawa z ciasta francuskiego z kokosem

Oto składniki na baklawę z ciasta francuskiego z kokosem:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • wiórki kokosowe
  • puszka mleka skondensowanego
  • miód
  • szczypta soli

Jak zrobić baklawę z ciasta francuskiego z kokosem?

Wiórki kokosowe gotujemy z mlekiem skondensowanym. Następnie dolewamy miód i łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy solą.  Ciasto francuskie kroimy na mniejsze kwadraty. Przekładamy masą kokosową. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowana baklawa świetnie smakuje polana dodatkowa porcją miodu.

Baklawa z ciasta francuskiego z serem

Oto składniki na baklawę z ciasta francuskiego z serem:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ser biały
  • miód
  • mleko skondensowane
  • siekane orzechy włoskie
  • garść rodzynek

Jak zrobić baklawę z ciasta francuskiego z serem?

Ser biały mielimy drobno i miksujemy z miodem. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i siekamy za pomocą noża. Dodajemy rodzynki i mleko skondensowane. Odstawiamy masę do lekkiego stężenia. Ciasto francuskie kroimy na mniejsze kwadraty i  przekładamy nimi masę serową. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowaną baklawę możemy podać z lodami waniliowymi.

Zobacz inne przepisy na deser

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 miesiące temu
przecież baklavę przygotowuje się z ciasta filo, a nie z francuskiego!