POLECAMY

Kilka sposobów na to, aby przygotować ciasto dyniowe w wersji fit!

Ciasto dyniowe to doskonałe ciasto, które warto przygotować podczas sezonu jesiennego – sprawdź nasze przepisy!

/ 3 miesiące temu
Kilka sposobów na to, aby przygotować ciasto dyniowe w wersji fit! fot. Fotolia

Ciasto dyniowe przygotowywane na bazie pieczonego musu z dyni lub puree z puszki to doskonały pomysł na lekkie i dietetyczne ciasto. Zastępując cukier ksylitolem, stewią lub miodem nie straci na smaku. W wersji amerykańskiej z dodatkiem kremu warto użyć odtłuszczonego sera twarogowego, który doskonale podkreśli puszysta konsystencję deseru!

Ciasto dyniowe fit

Oto składniki na ciasto dyniowe fit:

  • średnia dynia Hokkaido
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 jajka

Jak zrobić ciasto dyniowe fit?

Dynię dokładnie myjemy pod bieżącą woda i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy odrobiną wody. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut do miękkości i miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy solą, ksylitolem, cynamonem i gałką muszkatołową. Rozkłócone jajka dodajemy do mieszanki. Dosypujemy wcześniej przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 minut. Tak przygotowane ciasto dyniowe w wersji fit możemy podawać z odrobiną miodu.

Ciasto z dyni i jabłek

Oto składniki na ciasto z dyni i jabłek fit:

  • 2-3 średniej wielkości jabłka
  • średniej wielkości dynia Hokkaido
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki stewii
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Jak zrobić ciasto z dyni i jabłek fit?

Jabłka myjemy pod bieżącą woda i obieramy dokładnie ze skórki.  Dynię myjemy, przekrawamy i wydrążamy pestki. Jabłka i dynię przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut do miękkości. Po wystudzeniu miksujemy. Doprawiamy stewią, cynamonem i gałką muszkatołową. Dosypujemy przesianą mąkę pszenną. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciasto dyniowe doskonale smakuje z dodatkiem miodu.

Amerykańskie ciasto z dyni fit

Oto składniki na amerykańskie ciasto z dyni fit:

  • puszka puree z dyni
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • serek twarogowy o obniżonej zawartości tłuszczu

Jak zrobić ciasto amerykańskie z dyni fit?

Puree z dyni mieszamy z ksylitolem i solą. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Rozkłócone jajka miksujemy z resztą składników i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. W miseczce miksujemy ser twarogowy z dodatkiem miodu. Wykładamy na wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta. Doskonale smakuje również bez dodatku kremu.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)