Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Szukasz pomysłu na apetyczny wypiek? Polecamy ciasto drożdżowe ze śliwkami!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 10 dag cukru
  • szklanka mleka
  • 7 dag masła
  • jajko

Na kruszonkę:

  • 15 dag maki
  • 6 dag cukru
  • 10 dag masła

Dodatkowo:

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami! Jeśli jesteś fanką klasycznych wypieków, ten z pewnością ci posmakuje!

  1. Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki.
  2. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans, żeby zaczął pracować.
  3. Do dużej miski wsyp resztę mąki, cukru, dodaj jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn.

Nutella ze śliwkami - przepis

  1. Wyrób ciasto.
  2. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Powinno podwoić swoją objętość.
  4. Na kruszonkę połącz wszystkie podane składniki i wstaw do lodówki.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - przepis

  1. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki.
  2. Gdy ciasto wyrośnie, rozłóż śliwki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Śliwki ułóż na wierzchu ciasta.
  4. Posyp cukrem, a następnie kruszonką.
  5. Piecz 40 minut w 180 stopniach C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)