Ciasto drożdżowe z morelami - przepis składniki i przygotowanie

Korzystajmy z sezonu na te pyszne owoce! Ciasto drożdżowe z morelami to kuszący hit lipca!
Weronika Kwaśniak / 06.07.2016 07:01
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto drożdżowe z morelami - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 2 dag drożdży
  • 1/3 szklanki mleka
  • 5 dag masła

Na wierzch:

  • 40 dag moreli
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 dag (łyżka) masła
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto drożdżowe z morelami!

  1. Masło rozpuść.
  2. Przygotuj rozczyn z 2 łyżek mąki, drożdży, łyżki cukru i odrobiny mleka.
  3. Gdy podrośnie, dodaj do pozostałych składników ciasta razem z rozpuszczonym masłem i zagnieć gładkie ciasto.
  4. Odstaw do wyrośnięcia.
  5. Ciasto jeszcze raz zagnieć, a następnie przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Morele przekrój na ćwiartki i usuń pestki. Ułóż na cieście.
  7. Przygotuj kruszonkę: 2 łyżki mąki, 3 łyżki cukru i masło zagnieć w palcach i wyłóż na wierzch ciasta.
  8. Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz około 30 minut.

Zobacz więcej przepisów z morelami:

Sernik morelowy - przepis
Sorbet morelowy - przepis
Ciasto morelowe - przepis
Przetwory z moreli - 8 przepisów
Polędwiczki faszerowane morelami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA