Przepis na ciasto czekoladowo-orzechowe

Orzechy i czekolada to połączanie sprawdzające się od wieków!
/ 08.02.2010 10:35
DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 6 rozdzielonych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki grubo posiekanych prażonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  1. Włożyć czekoladę do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą. Mieszać do stopienia czekolady. Zdjąć naczynie z rondla i lekko ostudzić.
  2. Utrzeć żółtka z cukrem. Wlać rum i czekoladę.  Wsypać orzechy laskowe.
  3. Z białek ubić sztywną pianę.
  4. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Piec 50 minut. Ostudzić w blaszcze.
  6. Posypać cukrem pudrem.  
DRUKUJ PRZEPIS