POLECAMY

Ciasto czekoladowo-morelowe

Delikatne w smaku, lekkie i aromatyczne...

DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto czekoladowo-morelowe fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • pół kostki masła
  • 4 łyżki wody
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag mielonego sera białego
  • czubata łyżka gęstej konfitury morelowej

Na obłożenie:

  • 50 dag moreli
  • sok z cytryny
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki wody

Dodatki:

  • 3 łyżki konfitury morelowej do posmarowania ciasta
  • listki mięty
Przygotowanie:
  1. Rozpuść masło z cukrem, kakao i wodą. Ostudź. Dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj. Wyłóż do foremki o wymiarach 16x16 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piecz 25 minut w temp. 180 stopni. Wyjmij na blat i odstaw do ostudzenia.
  2. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem pudrem. Miksując, dodawaj po łyżce ser i małymi porcjami konfiturę morelową. Krem odstaw do lodówki.
  3. Morele opłucz, wypestkuj i przekrój na ćwiartki. Na patelni rozpuść cukier z sokiem z cytryny i wodą. Gotuj kilka minut, aż cukier delikatnie się zezłoci. Włóż morele i smaż 5 minut. Odstaw, aby lekko przestygły.
  4. Ciasto przekrój na pół, przełóż konfiturą. Wierzch posmaruj 3 łyżkami kremu. Z reszty, przy pomocy szprycy, wyciśnij rancik. Obłóż chłodnymi owocami z syropem. Udekoruj listkami mięty.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)