Ciasto czekoladowe z whisky

Nagrzać piekarnik do 180 stopni, natłuścić dużą tortownicę lub dwie keksówki. W misce nad gotującą się wodą rozpuścić czekoladę – pozostawić do wystygnięcia...
/ 02.02.2009 10:12

Składniki
220 g miękkiego masła,
2 szklanki mąki,
150 g ciemnej czekolady,
¼ szkl. kawy rozpuszczalnej,
2 łyżki kakao,
1 szkl. whisky,
½ łyżeczki soli,
2 szkl. cukru,
3 duże jaja,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżeczki esencji waniliowej


Sposób przygotowania
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, natłuścić dużą tortownicę lub dwie keksówki. W misce nad gotującą się wodą rozpuścić czekoladę – pozostawić do wystygnięcia. Do szklanki wsypać kawę i kakao, dodać gotującej wody do pełnej szklanki i wymieszać. Przelać do większego naczynia i połączyć z whisky oraz solą - pozostawić do wystygnięcia. Mikserem ubić masło na puszyste. Dodać cukier i ponownie ubijać. Następnie, wciąż ubijając dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać wanilię, proszek i stopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Z mikserem na najniższych obrotach, dodać do mieszanki czekoladowej 1/3 whisky z kawą i ubijać do wchłonięcia. Następnie dodać szklankę mąki, ubić, i tak dalej z resztą whisky i mąki na przemian. Wlać do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 1 godziny i 10 minut, aż patyczek wbijany w środek ciasta będzie po wyjęciu suchy (w keksówkach wystarczy 55 minut). Ciepłe jeszcze ciasto można spryskać dodatkowo whisky.

Redakcja poleca

REKLAMA