CIASTO BANANOWE: ciasto bananowe przepis i inne

ciasto bananowe fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Ciasto bananowe to doskonały wypiek, do którego możemy wykorzystać dojrzałe owoce – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 22.05.2017 13:22
ciasto bananowe fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Ciasto bananowe to wilgotny i puszysty wypiek, do którego możemy wykorzystać przejrzałe banany, które nadadzą charakterystycznego, słodkiego posmaku. Idealne bez pieczenia na lato lub z czekoladą z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym łasuchom. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe ciasto bananowe, które wykonasz w zaciszu domu!

Ciasto bananowe: przepis

Oto składniki na ciasto bananowe:

  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • jajko
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka

Jak zrobić ciasto bananowe?

Najpierw rozpuszczamy masło, cukier i ekstrakt waniliowy z małym rondlu. Następnie ściągamy z ognia do wystygnięcia. Banany gnieciemy za pomocą widelca na gładką masę. Dodajemy do mieszanki z masłem. Dorzucamy jajko, przesianą wcześniej mąkę oraz mleko. Dokładnie wszystko miksujemy na gładko. Ciasto bananowe pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Możemy je podawać z dodatkiem bitej śmietany.

Ciasto bananowe bez pieczenia: przepis

Oto składniki na ciasto bananowe bez pieczenia:

  • szklanka mąki kokosowej
  • 2 dojrzałe banany
  • pół kostki masła
  • pół szklanki miodu
  • drażetki czekoladowe

Jak zrobić ciasto bananowe bez pieczenia?

Do miski wsypujemy mąkę kokosową i dodajemy wcześniej zgniecione widelcem banany. Dokładnie mieszamy całość. Do rondelka wkładamy masło oraz miód. Dokładnie rozpuszczamy i wlewamy do pozostałej mieszanki bananowej. Dosypujemy drażetki czekoladowe. Tak przygotowane ciasto bananowe przekładamy do foremki i odstawiamy do lodówki na 30 minut, aby uzyskać zwarta konsystencję. Kroimy na mniejsze kawałki i serwujemy ord razu po wyjęciu z lodówki.

Ciasto bananowe z czekoladą: przepis

Oto składniki na ciasto bananowe z czekoladą:

  • ¾ kostki masła
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 dojrzałe banany
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • pół szklanki śmietany

Jak zrobić ciasto bananowe z czekoladą?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ucieramy masło z cukrem oraz jajkami na gładką i puszystą masę. Dokładamy wcześniej zgniecione widelcem banany oraz ekstrakt waniliowy. Mąkę mieszamy razem z resztą suchych składników. Na koniec dolewamy śmietanę i łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto bananowe pieczemy przez 40 minut do suchego patyczka. Tak przygotowane możemy podawać z kremową masą lub lodami śmietankowymi.

Zobacz inne przepisy na desery

Redakcja poleca

REKLAMA