Ciastka ponczowe

Karnawałowe pyszności!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ciastka ponczowe
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • łyżeczka drożdży instant
  • 8 dag cukru
  • sól
  • 8 dag masła
  • szklanka mleka
  • 2 małe jajka
Syrop:
  • szklanka wody
  • 10 dag cukru
  • skórka z cytryny
  • 6 łyżek rumu
Dodatkowo:
  • szklanka kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • orzechy, wisienki koktajlowe, mandarynki, czekolada do dekoracji
Ptysie z kremem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciastka ponczowe!

  1. Wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli.
  2. Masło podgrzej z mlekiem do rozpuszczenia, przestudź.
  3. Połącz z jajkami i suchymi składnikami, zmiksuj.
  4. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
  5. Foremki do ciastek ponczowych natłuść, napełnij ciastem.
  6. Piecz 25 minut w 180°C, wyjmij z foremek.
  7. Wodę z cukrem i skórką z cytryny gotuj 5 min.
  8. Wystudź, dodaj rum.
  9. Ciastka polej syropem, udekoruj bitą śmietaną i dodatkami.

Zobacz inne przepisy na karnawałowe pyszności:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)