Ciastka "Karnawałowe Róże"

Kruche i przepyszne!

Weronika Kwaśniak / 10 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Ciastka "Karnawałowe Róże"
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • łyżka rumu
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • wisienki kandyzowane i cukier puder do dekoracji
Ciasteczka dyniowe - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciastka o nazwie "Karnawałowe Róże"!

  1. Z podanych składników zagnieć twarde, elastyczne ciasto.
  2. Wstaw na godzinę do lodówki.
  3. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj kółka o trzech średnicach: ok. 3, 5, 7 cm.
  4. Każde kółko nadkrój w 6 miejscach na głębokość 1 cm.
  5. Układaj jedno na drugim od największego do najmniejszego.
  6. Ściśnij w środku palcami, aby się zlepiły.
  7. Róże smaż w gorącym tłuszczu, wkładając małym kółkiem do dołu, po chwili odwróć.
  8. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu.
  9. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem, a w środek włóż wiśnię.

Zobacz też przepisy na Tłusty Czwartek:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)