Ciasteczka z żurawiną

Wzbogać ich smak innymi bakaliami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasteczka z żurawiną
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 20
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag masła
  • ok. 30 dag mąki
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • 7 suszonych moreli
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
Ciasteczka dyniowe - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciastka z żurawiną!

  1. Morele i żurawinę mocz kilka minut w wodzie, a gdy zmiękną, pokrój ostrym nożem na niewielkie kawałki.
  2. Miękkie masło włóż do miski, wsyp mąkę, cukier puder, cynamon, dodaj skórkę i sok z cytryny.
  3. Krótko zmiksuj mikserem elektrycznym.
  4. Następnie szybko zagnieć ciasto.
  5. Dodaj do niego pokrojone owoce, ponownie krótko zagnieć ciasto.
  6. Na oprószonym mąką blacie uformuj z niego dwa wałeczki o średnicy 4 cm.
  7. Owiń je w folię spożywczą i włóż na 3 godziny na dolną półkę w lodówce.
  8. Schłodzone, stwardniałe wałeczki ciasta wyjmij i pokrój ostrym nożem w 20 niezbyt grubych plasterków.
  9. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
  10. Ułóż na niej ciasteczka.
  11. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni.
  12. Włóż do niego blachę z ciasteczkami.
  13. Piecz 15-20 minut na złoty kolor.

Zobacz inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)