Ciasteczka z płatków owsianych

Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i płatkami. Masło z cukrami ucieramy na puch. Dodajemy jajko, mieszamy dokładnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia i przystępujemy do formowania ciasteczek.

Składniki

 

  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru

    Ciasteczka z płatków owsianych

  • 1/3szklanki brązowego cukru
  • jajko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3 szklanki płatków owsianych

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka czekolady deserowej
  • łyżka masła

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i płatkami. Masło z cukrami ucieramy na puch. Dodajemy jajko, mieszamy dokładnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia i przystępujemy do formowania ciasteczek. Nabieramy na dłoń ilość ciasta wielkości orzecha włoskiego, formujemy w kulkę, lekko spłaszczamy i układamy na blasze, zachowując duże odstępy. Ciasteczka pieczemy przez około 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę czekamy, żeby stwardniały i wyjmujemy z blachy.

Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej. Polewą ozdabiamy ciasteczka.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)