Ciasteczka z orzechami i masą krówkową

Możesz dodatkowo oblać je czekoladą!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasteczka z orzechami i masą krówkową
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 220 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 5 dag mąki
  • 13 dag masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
Masa:
  • 25 dag posiekanych ulubionych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów, nerkowca, brazylijskich)
  • 15 dag krówek
  • 5 dag masła
  • skórka otarta z cytryny
Ciasteczka dyniowe - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Z mąki, masła, brązowego cukru, proszku do pieczenia i jajek zagnieć ciasto.
2. Kwadratową foremkę o boku 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
3. Ciasto rozwałkuj na placek na oprószonym mąką blacie i przełóż do przygotowanej foremki.
4. Krówki włóż do rondelka, dodaj masło.
5. Mieszając, na wolnym ogniu, rozpuść, dodaj skórkę z cytryny oraz rozdrobnione ulubione orzechy.
6. Masę rozłóż na cieście w foremce.
7. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz ok. 30 minut, aż ciasto będzie rumiane.
8. Ostudź i pokrój na 16 kawałków o dowolnym kształcie.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: toffiorzechyciastka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
ewelina/8 miesięcy temu
uwielbiam ten przepis jednak zamiast kupować krówki, kupuję gotową masę orzechową z kawałkami orzechów z helio. Często sięga po gotowe masy jednak zawsze patrzę na skład a te są naprawdę dobre i na dodatek polski produkt.