Ciasteczka - minipączki, beziki, kruche babeczki - przepisy

Beza z kremem kawowym fot. Adobe Stock
Te słodkości idealnie nadają się na sylwestrowe przyjęcie i wszelkiego rodzaju karnawałowe spotkania. Ale pomogą też osłodzić zwykły dzień. Zwłaszcza zimowy.
/ 17.07.2018 12:53
Beza z kremem kawowym fot. Adobe Stock

Nie masz jeszcze pomysłu na sylwestrowe ciasteczka? Mamy do Ciebie cztery propozycje!

Kawowe beziki przekładane marmoladą

Przygotowanie - 60 MIN; 1 porcja – ok. 75 kcal

SKłADNIKI na 16 porcji:

  • 7 białek
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka wody
  • 10 łyżeczek gęstej marmolady lub roztopionej czekolady do łączenia bezików

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Białka ubijaj aż będą białe i sztywne. następnie dodawaj stopniowo cukier puder i ubijaj tak długo, aż powstanie gęsta, lśniąca masa.
  2. Kawę rozpuść w łyżeczce gorącej wody, wystudź. Dodaj do masy białkowej razem z przesianą mąką. Delikatnie wymieszaj.
  3. Dużą, płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem napełnij szpryckę lub rękaw cukierniczy. Wyciskaj z niego małe beziki. Piecz je ok. 25 min w 160 st, uważając by ciasteczka się nie przypaliły. Zdejmij bezy z papieru, ułóż na kratce, wystudź.
  4. Beziki łącz po dwa smarując ich spodnie strony gęstą marmoladą. Od razu podawaj.


Minipączki w lukrowej glazurze

Przygotowanie - 50 MIN; 1 porcja – ok. 100 kcal



SKłADNIKI na 40 sztuk:
Na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 5 dag cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 10 dag masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej

Na lukier:

  • 15 dag cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1–2 łyżki gorącej wody

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Drożdże wkrusz do 1/4 szklanki letniego mleka. Dodaj po łyżeczce cukru i mąki, rozetrzyj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem. Połącz ze stopionym, letnim masłem oraz pozostałym mlekiem i przesianą mąką.
  3. Dodaj rozczyn i spirytus. Wyrabiaj, aż powstanie elastyczne, gładkie ciasto, które będzie odchodzić od dłoni (powinno być jednak dość rzadkie). Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
  4. Ciasto wyrób, podziel na porcje. Z każdej uformuj wałek, pokrój na kawałki, formuj kulki, odstaw do wyrośnięcia. Smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu. Smaruj lukrem przygotowanym z utartych składników.

Kruche babeczki z budyniem i owocami

Przygotowanie - 30 MIN; 1 porcja – ok. 330 kcal

SKłADNIKI na 10 porcji:

  • 30 dag mąki
  • 18 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta soli
  • 1 budyń śmietankowy
  • 400 ml mleka
  • owoce do dekoracji, np. mandarynki, brzoskwinie z puszki

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Schłodzone masło posiekaj z mąką. Dodaj cukier puder i wanilinowy oraz sól, rozetrzyj w palcach. Dodaj żółtko i śmietanę, zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię, włóż na 2 godziny do lodówki.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm, wylep nimi foremki na babeczki. Upiecz na rumiano w 200 st. C.
  3. Budyń ugotuj na mleku, przestudź. Ciepłym napełniaj babeczki, udekoruj cząstkami owoców, schłodź.

Róże karnawałowe z wisienką

Przygotowanie - 50 MIN; 1 porcja – ok. 280 kcal

SKłADNIKI na 12 porcji

  • 45 dag mąki
  • 8 dag masła
  • 5 żółtek
  • 2 jajka
  • 4–5 łyżek śmietany
  • 1 łyżka rumu lub spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • wiśnie z konfitury lub kandyzowane do dekoracji
  • szczypta soli

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Mąkę przesiej, posiekaj z masłem. Dodaj utarte żółtka i jajka oraz śmietanę i sól. Wyrób ciasto, dodaj rum, ponownie wyrób.
  2. Ciasto cienko rozwałkuj. Wycinaj z niego po tyle samo krążków 3 różnych wielkości. Każdy krążek ponacinaj w czterech miejscach. Łącz je po trzy, tak by na dole znajdował się największy krążek, a na górze najmniejszy. Miejsca połączenia smaruj białkiem i dobrze dociśnij.
  3. Róże kładź na średnio rozgrzany olej, smaż na rumiano. Osącz z nadmiaru tłuszczu, oprósz cukrem pudrem. W środek każdej włóż wisienkę.

Redakcja poleca

REKLAMA