Chrust staropolski

Klasyczne faworki na karnawał!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Chrust staropolski
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina
  • 25 dag cukru
  • 3 jajka
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
Faworki na Tłusty Czwartek - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na chrusty!

  1. Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem, powoli dodawaj wino, rozmieszaj na jednolitą masę.
  2. Do jajecznej masy dosypuj stopniowo mąkę i zagnieć ciasto.
  3. Ciasto cieniutko rozwałkuj na prostokątny placek.
  4. Pokrój go w szerokie pasy, następnie w prostokąty - każdy natnij i uformuj z niego faworek.
  5. Smaż na gorącym tłuszczu z obu stron.
  6. Wykładaj na pergamin.
  7. Posyp cukrem pudrem.

Zobacz inne przepisy na karnawałowe pyszności:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)