Bułeczki z rodzynkami

Bułeczki w kształcie ślimaków, z dodatkiem słodkich rodzynek, nadają się na podwieczorek lub jako danie przygotowane specjalnie na kinderbal!

DRUKUJ PRZEPIS
Bułeczki z rodzynkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 9
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 5 dag masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • skórka otarta z pomarańczy
  • jajko
  • 10 dag rodzynek
Ciasteczka dyniowe - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Masło posiekać z mąką i cukrem. Drożdże rozetrzeć z mlekiem, połączyć ze skórką pomarańczową. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Rozczyn dodać do mąki z masłem, wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
  3. Ciasto zagnieść z połową opłukanych i osuszonych rodzynek. Rozwałkować na prostokąt grubości około 1 cm. Posmarować jajkiem roztrzepanym z małą ilością wody i posypać pozostałymi rodzynkami.
  4. Ciasto zwinąć w rulon, pokroić na 9 krążków o grubości ok. 2 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia.
  5. Ślimaczki posmarować pozostałym jajkiem i piec 25-30 minut w piekarniku o temp. 185°C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)