Bułeczki z powidłami

Jesienny wypiek: chrupiące bułeczki z powidłami!

Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Bułeczki z powidłami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag mąki
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 8 dag masła
  • powidła
  • 1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów
  • cynamon
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na bułeczki z powidłami! Te drożdżówki są idealne na drugie śniadanie - zabierzesz je ze sobą do pracy, szkoły lub na uczelnię. Polecamy!

  1. Mąkę, drożdże, cukier, mleko, sól i jajka wymieszaj.
  2. Masło rozpuść w rondelku i przestudź.
  3. Dodaj masło do pozostałych składników i zagnieć ciasto.
  4. Odstaw do wyrośnięcia, najlepiej na około 30-40 minut.

Jak zrobić powidła?

  1. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części.
  2. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na prostokąt 36 na 29 cm.
  3. Następnie każdy placek podziel na 6 mniejszych prostokątów.
  4. Orzeszki drobniutko posiekaj.
  5. Każdy kawałek ciasta posmaruj powidłami i posyp posiekanymi orzeszkami.

Jak zrobić półkruche rogaliki z powidłami?

  1. Składaj najpierw na 3 części, a następnie boki zawiń do góry. Wierzch posyp cynamonem.
  2. Ułóż do góry dnem i natnij z 2 stron, zostawiając środek nieprzecięty.
  3. Nacięte miejsca wywiń do góry.
  4. Bułeczki z powidłami piecz w temperaturze 170 stopni C przez około 25 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)