Brownie z dynią i mascarpone - mocno czekoladowe

Ten przepis na jesienne ciasto z dynią i czekoladą będzie twoim ulubionym: brownie z dynią jest bardzo mięsiste i delikatne, a przy tym intensywne w smaku. Upieczesz je w 25 minut.
Weronika Kwaśniak / 30.10.2020 10:59
DRUKUJ PRZEPIS
Brownie z dynią i mascarpone - mocno czekoladowe fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na masę dyniową:

  • szklanka zmiksowanego miąższu z dyni,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 250 g serka mascarpone.

Na masę czekoladową:

  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3 łyżki kakao,
  • 170 g czekolady, najlepiej gorzkiej,
  • 120 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • łyżeczka esencji waniliowej,
  • 4 jajka.
Przygotowanie:

To ciasto nie tylko efektownie wygląda, ale również pysznie smakuje. Z pewnością oczarujesz nim swoich gości. Przyda się również jako przekąska do kawy. 

  1. Przygotuj masę dyniową. Serek mascarpone utrzyj z cukrem.
  2. Do masy dodaj zblendowany miąższ dyni.
  3. Dodaj 2 jajka, wsyp cynamon i wszystko razem wymieszaj.
  4. Przygotuj masę czekoladową. Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej.
  5. Przestudź i do czekoladowej masy dodaj cukier.
  6. Wbijaj pojedynczo 4 jajka, mieszając całą masę, zanim dodasz do niej kolejne.
  7. Mąkę przesiej z kakao i dodaj do masy czekoladowo-jajecznej.
  8. Niewielką formę (np. o wymiarach 25 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Do formy przelej połowę masy czekoladowej. Następnie wylej całą masę dyniową.
  10. Pozostałą część masy czekoladowej wylej na wierzch - najlepiej dość nieregularnie, aby powstały fantazyjne esy-floresy.
  11. Brownie z dynią piecz w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 25 minut.

Zobacz też inne przepisy: Proste ciasto z dyniCiasto dyniowe fitBabka czekoladowa z orzechami

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA