Bomba wiśniowa

Spróbuj!

DRUKUJ PRZEPIS
Bomba wiśniowa
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 10 dag mascarpone
  • 20 dag kremówki
  • 2–3 łyżki cukru (do smaku)
  • 50 dag dojrzałych ciemnych wiśni
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 1 kieliszek  likieru czekoladowego
  • 1 kieliszek likieru migdałowego amaretto
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki konfitur wiśniowych
Mrożony jogurt z bananem i masłem orzechowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  • Mascarpone dopraw do smaku cukrem i sokiem cytrynowym. Wymieszaj z ubitą kremówką, podziel na pół. Do jednej części dodaj wydrylowane wiśnie (zostaw kilka do dekoracji) i likier migdałowy. Czekoladę połam na kawałki i roztop. Lekko przestudź i dołóż do drugiej częci masy serowej. Dodaj likier czekoladowy.
  • Schłodzoną w lodówce kulistą miskę o pojemności 1,5 litra wyłóż folią spożywczą. Włóż masę czekoladową i ugniatając łyżką przykryj dno i boki miski.
  • Posmaruj zmiksowaną na mus konfiturą wiśniową. Wstaw do zamrażalnika na 1–2 godziny, aż masa serowa dobrze się zamrozi.Potem wypełnij środek masą wiśniową. Wyrównaj wierzch i szczelnie  przykryj folią. Wstaw do zamrażalnika na 5–6 godzin.
  • Zamrożony deser z wiśniami wyłóż na talerz. Przed podaniem ostrożnie usuń folię. Na koniec udekoruj listkami mięty i wiśniami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)