Bomba lodowa z bitą śmietaną i migdałami

Karmel możesz zrobić z cukru trzcinowego...

DRUKUJ PRZEPIS
Bomba lodowa z bitą śmietaną i migdałami
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 390 min
Ilość kalorii: 470 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżki wody
  • 2 szklanki kremówki
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Szklankę kremówki podgrzej. Żółtka utrzyj z 1/4 szklanki cukru. Ucierając, dodawaj gorącą kremówkę. Masę przelej do garnka i mieszając, ogrzewaj, aż zgęstnieje. Przestudź.
  2. Resztę cukru rozpuść z wodą na patelni, rytmicznie nią potrząsając. Dodaj płatki migdałowe i wymieszaj patyczkiem. Karmel przełóż ma pergamin. Gdy stwardnieje, połowę posiekaj i dodaj do masy.
  3. Szklaną miskę wyłóż folią spożywczą, wlej masę, włóż dozamrażarki na 2 godz. Następnie zamieszaj, przykryj folią i zamrażaj kolejne 4 godz.. Gotowy deser wyłóż na talerz, obłóż ubitą pozostałą kremówką oraz resztą migdałów w karmelu.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)