Blok lodowy w bezie

Blok lodowy w bezie ze świeżymi, soczystymi owocami, to najlepszy ze sposobów na ochłodę w letnie dni! Sprawdź przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Blok lodowy w bezie
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 390 min
Ilość kalorii: 450 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • puszka schłodzonego mleka słodzonego
  • 500 ml kremówki
  • cukier wanilinowy
  • przetarta brzoskwinia
  • 15 dag przetartych truskawek

Na ciasto bezowe:

  • 4 białka
  • 20 dag cukru pudru
Truskawki ze śliwkami pod migdałową kruszonką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Oddzielnie ubij mleko i kremówkę z cukrem wanilinowym. Połącz obie masy, podziel na 2 części. Jedną włóż do foliowego woreczka i do zamrażarki. 1/3 drugiej wymieszaj z przecierem brzoskwiniowym, a resztę z truskawkowym. Masy oddzielnie włóż do woreczków i do zamrażarki.
  2. Keksówkę wyłóż folią aluminiową. Kiedy masy zgęstnieją odetnij róg woreczków i wyciśnij do formy masę tworząc marmurkowy wzorek. Zamroź.
  3. Białka ubij z cukrem. Lody obłóż pianą.
  4. Lody w bezie wstaw na 1–2 min do 250 st. C. Od razu podawaj.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
Blok lodowy w bezie - najlepszy na deser na urodziny lub komunię!