Blok kokosowy i mleczna pianka - przepis

Blok kokosowy i mleczna pianka doskonale smakują polane gęstym likierem (np. ajerkoniakiem)

DRUKUJ PRZEPIS
Blok kokosowy i mleczna pianka - przepis
A. Rogalski
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
Na blok kokosowy:
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 6 łyżek masła
  • 3/4 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 pomarańcza
  • świeże owoce sezonowe albo mrożone

Na mleczną piankę:
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 galaretka owocowa w proszku (dowolny smak)
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. W garnuszku rozpuść masło i wsyp wiórki kokosowe, zamieszaj. Wlej mleko i gotuj na małym ogniu 10 minut, mieszając. Garnek zdejmij z ognia i odstaw masę do ostudzenia.
  2. Pomarańczę sparz i otrzyj z niej skórkę. Małą foremkę keksową wyłóż folią spożywczą, wlej do niej masę i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 1,5 godziny.
  3. Do metalowej miseczki wlej dwie niepełne szklanki wrzątku. Rozpuść galaretkę, dokładnie mieszając. Wstaw miseczkę do naczynia z zimną wodą, by galaretkę ostudzić. Odstaw do zastygnięcia. Od czasu do czasu mieszając, pilnuj, żeby całowicie nie zstygła.
  4. Do wysokiego naczynia wlej skondensowane mleko. Miksuj, dodając powoli prawie zastygniętą galaretkę. Kiedy składniki będą dokładnie zmiksowane, rozlej deser do czterech salaterek lub pucharków. Wstaw pucharki do lodówki na około 1,5 godziny do całkowitego zastygnięcia.
  5. Zastygnięte desery wyjmij z lodówki. Blok kokosowy pokrój na plastry. Udekoruj cząstkami pomarańczy i innymi ulubionymi owocami. Mleczną piankę udekoruj listkami świeżej bazylii. Możesz też posypać je tartą czekoladą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)