POLECAMY

Wspomnienie dzieciństwa: pyszny blok czekoladowy

Blok czekoladowy był najpopularniejszym deserem w czasach PRL-u, ale czasy jego świetności wcale nie przeminęły!

Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu
Wspomnienie dzieciństwa: pyszny blok czekoladowy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przepis na blok czekoladowy powstał w latach PRL-u, gdy w sklepach zdobycie prawdziwej czekolady graniczyło z cudem. Deser, który miał być substytutem, szybko stał się prawdziwym hitem. Pomimo że teraz łatwo możemy zaopatrzyć się w najróżniejsze produkty, lata świetności bloku czekoladowego wcale nie minęły. Przepis na blok bazuje wprawdzie na tych samych składnikach, ale w wykonaniu każdej z babć czy mam, smakuje odrobinkę inaczej.

Przepis na blok czekoladowy w wersji klasycznej

Oto składniki na tradycyjny blok czekoladowy:

  • 2 paczki herbatników,
  • 15 dag masła,
  • 20 dag cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 120 ml wody,
  • 25 dag mleka w proszku,
  • 25 dag orzechów (laskowych lub włoskich).

Jak zrobić blok czekoladowy z herbatnikami i orzechami? Herbatniki wsyp do płóciennego woreczka, pokrusz za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa. W sporym rondelku umieść kawałki masła, cukier, kakao i wodę. Powoli mieszając, podgrzewaj, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i dokładnie połączą, tworząc pachnącą masę.

Do ciepłej masy wsyp pokruszone herbatniki i mleko w proszku, wymieszaj. Połącz z posiekanymi orzechami. Przygotowaną masę na blok przełóż do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, schłodź. Wstaw blok czekoladowy do lodówki, aby zastygł.

Przepis na blok z białej czekolady

Oto składniki na blok z białej czekolady:

  • 20 dag dobrej białej czekolady,
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych,
  • 1/2 szklanki pistacji,
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej,
  • 1/4 szklanki orzechów nerkowca.

Jak zrobić blok z białej czekolady? Orzechy ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C. Podpieczone wyjmij i wystudź. Czekoladę rozpuść na parze.

Połowę orzechów i żurawiny oraz całą skórkę cytrynową wymieszaj z białą czekoladą. Niezbyt dużą prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę czekoladową z orzechami. Wierzch posyp resztą orzechów i żurawiny. Delikatnie wciśnij w czekoladę. Blok czekoladowy wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Przepis na blok bakaliowy

Oto składniki na blok bakaliowy:

  • 20 dag masła,
  • 15 dag cukru,
  • 150 ml wody,
  • 40 dag mleka w proszku,
  • łyżka rumu,
  • 1,5 szklanki mieszanych orzechów,
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
  • 5 dag kandyzowanego ananasa,
  • 5 dag wiórków kokosowych.

Jak zrobić blok bakaliowy? W rondelku umieść pokrojone masło, cukier, dodaj wodę. Mieszając, podgrzewaj, aż wszystkie składniki połączą się. Przestudź. Połącz z mlekiem w proszku i rumem. Dodaj podprażone na suchej patelni orzechy oraz żurawinę, ananas i wiórki. Całość masy na blok dokładnie wymieszaj.

Prostokątną blaszkę wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej masę na blok, ubij łyżką. Gdy masa wystygnie, wstaw ją na 3-4 godziny do lodówki, by zastygła. Blok podawaj krojony w prostokąty.

Zobacz więcej przepisów na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/miesiąc temu
Mnie też czekoladowy blok kojarzy się z dzieciństwem do tego jeszcze słodkie gofry. Pamiętam jak moja mama robiła je w swojej gofrownicy. Miała dezala i jak się nie mylę do tej pory go ma. Czasami fajnie sobie powspominać beztroskie dziecięce czasy :)
/2 miesiące temu
Blok jest pyszny chociaż ja robię go troszkę inaczej, na dół dodaję herbatniki z masłem , wrzucam do panasonica paczkę, blenduję na proszek dodaję masło i wtedy na formę i do lodówki. Następnie wylewam masę i dodaję trochę pokruszonych herbatników. I do lodówki. Pycha i proste