Biszkoptowe naleśniki z mascarpone i czekoladą

Deser lub danie obiadowe na słodko!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Biszkoptowe naleśniki z mascarpone i czekoladą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • ok. 1/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 3-4 jajka
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 50 dag mascarpone lub kremowego twarożku
  • 4 łyżki kremówki
  • po 30 g gorzkiej i mlecznej czekolady
  • 1-2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki drobno posiekanej smażonej skórki pomarańczowej lub 4 łyżki wiśni z syropu, ew. gęstej konfitury
  • cukier do smaku
  • ew. szczypta chili
Mrożony jogurt z bananem i masłem orzechowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na naleśniki z mascarpone!

  1. Zmiksuj żółtka z mlekiem i wodą, po czym z powoli dodawaną przesianą mąką i prawie całym cukrem pudrem.
  2. Ciasto delikatnie wymieszaj z pianą z białek z dodatkiem cukru waniliowego i reszty cukru pudru.
  3. Mieszaj ciasto przed smażeniem każdej porcji.
  4. Czekoladę stop w kąpieli wodnej.
  5. Wymieszaj z kremówką, twarożkiem, miodem, skórką pomarańczową lub osączonymi wiśniami, ewentualnie odrobiną chili i - jeśli trzeba - dosłodź cukrem.
  6. Rozsmaruj farsz na ciepłych naleśnikach biszkoptowych, złóż je na pół i jeszcze raz na pół i udekoruj (np. bitą śmietaną, oprószoną czekoladą w proszku, z pasującymi do farszu owocami - np. mandarynkami z puszki, kandyzowanymi wisienkami).
  7. Możesz podawać z kulką lodów.

Sprawdź inne przepisy na naleśniki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)