Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym

Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym zachwyci Twoich gości!

DRUKUJ PRZEPIS
Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 jajka
  • 10 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1–2 łyżki soku z cytryny

Na nadzienie:

  • 80 dag musu z prażonych jabłek
  • 10 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • cynamon
  • szczypta zmielonych goździków

Do posypania:

  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i cynamonem
Kruchy jabłecznik - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem połowy cukru. Żółtka utrzyj na krem z resztą cukru, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Do masy z żółtek dodaj pianę z białek oraz mąkę pszenną przesianą razem z mąką ziemniaczaną. Ciasto lekko wymieszaj.
  2. Blachę do pieczenia wyłóż natłuszczonym pergaminem. Na tak przygotowaną blachę wylej ciasto i równomiernie je rozsmaruj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiecz na jasnozłoty kolor (około 15 minut).
  3. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, przykryj wilgotną ściereczką. Odwróć i ostrożnie usuń pergamin. Zwiń biszkoptowy placek razem ze ściereczką, zaczynając wzdłuż dłuższego boku. Odstaw do ostudzenia.
  4. Mus jabłkowy dopraw do smaku cukrem i cukrem waniliowym oraz cynamonem i goździkami. Biszkopt rozwiń, posmaruj musem jabłkowym i ponownie zwiń. Ułóż na talerzu „szwem” do dołu.
  5. Roladę biszkoptową posyp przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem.

Zobacz więcej przepisów na ciasta z jabłkami >>

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)