Biszkopt przekładany kremem jagodowym

Prawdziwie owocowy deser!

DRUKUJ PRZEPIS
Biszkopt przekładany kremem jagodowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 75 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na biszkopt:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 dag rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:

  • 40 dag jagód
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliowy
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 30 dag masła
  • pół szklanki soku z pomarańczy
Wilgotne ciasto marchewkowe - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania, wsypuj partiami cukier. Dodaj żółtka. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy jajecznej. Wymieszaj. Na końcu dodaj chłodne masło i wymieszaj.
  2. Ciasto na biszkopt przelej do foremki (30 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz 20–25 minut w temp. 180 stopni. Przestudź i wyjmij na blat.  
  3. Przygotuj krem. 30 dag jagód wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Gotuj 5 minut. Owoce niezbyt dokładnie zmiksuj. Dodaj rozmieszany w 3 łyżkach wody budyń z mąką ziemniaczaną. Ugotuj gęstą masę. Ostudź. Miękkie masło utrzyj na puch. Miksując, dodawaj po łyżce masy owocowej.
  4. Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na 4-5 blatów. Nasącz sokiem pomarańczowym i przełóż częścią kremu. Boki i wierzch posmaruj resztą kremu. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  5. Przed podaniem biszkopt przekładany kremem jagodowym posyp resztą owoców.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)