Bezy z lodami

Lody i ciasto bezowe? Wypróbuj to niezwykle słodkie połączenie! Zakochasz się!

DRUKUJ PRZEPIS
Bezy z lodami
STOCKFOOD/FREE
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 białka
  • 10 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 30 dag lodów najlepiej o smaku zabajone
  • 10 dag czekolady deserowej do dekoracji
Mrożony jogurt z bananem i masłem orzechowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Białka schłodzić, wymieszać z sokiem cytrynowym. Następnie ubić trzepaczką lub mikserem na sztywną pianę. Powoli, nie przerywając ubijania, dosypywać porcjami cukier puder.
  2. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej z dużym otworkiem. Wyciskać porcje masy na przykrytą pergaminem blachę. (Z tej ilości powinniśmy otrzymać ok. 30 ciasteczek bezowych). Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 st. C. W tej temperaturze piec, a właściwie suszyć ciasteczka ok. 50 minut. Gotowe bezy ostrożnie zdjąć z blachy, wystudzić.
  3. Czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Przełożyć do torebki foliowej. Odciąć rożek. Zimne bezy przekładać lodami. Polewać fantazyjnie wyciśniętą z torebki czekoladą. Od razu podawać.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)