Bezy z kremem cytrynowym

Słodycz ciasta bezowego połączona z lekko kwaskowatym smakiem cytryny!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Bezy z kremem cytrynowym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 23
Czas wykonania: 100 min
Ilość kalorii: 70 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
Beza:
  • 2 białka
  • 8 łyżek drobnego cukru
Krem:
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru drobnego
  • 10 dag masła
  • skórka otarta z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok

Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na bezy z kremem!
1. Białka ubij na sztywną pianę.
2. Cały czas ubijając, wsypuj powoli cukier.
3. Miksuj jeszcze kilka minut, aż cukier się całkowicie rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
5. Łyżeczką lub za pomocą szprycy cukierniczej wyciśnij na blachę 46 małych bez, średnicy ok. 2 cm.
6. Piecz 20 minut w temperaturze 125 stopni.
7. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 st. i piecz jeszcze 30 minut.
8. Żółtka ubij na parze na puszysty mus z cukrem, sokiem i skórką z cytryny.
9. Miękkie masło ubij na puch.
10. Miksując, dodawaj do niego po łyżce musu jajecznego.
11. Krem cytrynowy odstaw do lodówki na 30 min.
12. Zimne beziki smaruj kremem i składaj po dwa.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)