POLECAMY

Bezglutenowa tarta czekoladowa

W poszukiwaniu bezglutenowej alternatywy dla owocowych ciast z kremem czy pączków polanych słodkim lukrem możemy sięgnąć po przepis na ciasto czekoladowe, które sprawdzi się idealnie niezależnie od okazji. W połączeniu z naszymi ulubionymi owocami: bananami, malinami czy truskawkami oraz dodatkami, w postaci wiórków kokosowych lub orzechów włoskich, smakować będzie naprawdę wyjątkowo.

Małgorzata Górecka / 3 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Bezglutenowa tarta czekoladowa fot. materiały prasowe
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • czekolada mleczna lub gorzka - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka kukurydziana - 3 łyżki
  • kakao - 15 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • średnie jajka - 4 sztuki
  • cukier puder - 100 gramów
  • ekstrakt waniliowy – 0,25 łyżeczki
 
 
Przygotowanie:
  1. Rozpuść kostkę do pieczenia Kasia i 200 g czekolady w rondelku na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie dokładnie posiekaj resztę czekolady.
  2. Nagrzej piekarnik do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4). Posmaruj tłuszczem formę do pieczenia o długości 20 cm lub tortownicę o takiej średnicy.
  3. Wymieszaj mąkę kukurydzianą, kakao i proszek do pieczenia.
  4. Mikserem ubij jajka z cukrem pudrem i wanilią na lekką i gładką masę. Powoli wlewaj masę do kostki do pieczenia Kasia rozpuszczonej z czekoladą. Ostrożnie dodaj posiekaną czekoladę i mieszankę z kakao, mąki kukurydzianej i proszku do pieczenia.
  5. Ciasto wylej do natłuszczonej formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
  6. Poczekaj, aż tarta wystygnie, oprósz cukrem pudrem i ciesz się smakiem tarty czekoladowej.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)