Beza z letnimi owocami

Z malinami, czereśniami i jeżynami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Beza z letnimi owocami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 białek  
  • 30 dag cukru  
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej  
  • łyżeczka białego octu  
  • 200 ml kremówki  
  • cukier wanilinowy  
  • 4-5 krówek
  • 50 ml śmietanki  
  • świeże owoce do dekoracji - np. maliny, czereśnie, jeżyny
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na bezę z owocami!

  1. Białka ubij do białości.
  2. Dalej ubijaj, dodając stopniowo cukier.
  3. Masa powinna być sztywna i lśniąca.
  4. Dodaj wtedy mąkę i ocet, i dokładnie ubij.
  5. Blachę wyłóż pergaminem, narysuj na nim okrąg.
  6. Wypełnij go masą.
  7. Bezę susz 45 minut w temperaturze 120 stopni C, a potem około 4 godziny w temperaturze 100 stopni C. Wystudź.
  8. Kremówkę ubij z cukrem wanilinowym, wyłóż ją na bezę.
  9. Obłóż owocami, polej sosem: krówki pokrusz, dodaj śmietankę, podgrzej, mieszając, aż się rozpuszczą.

Zobacz też przepisy z jagodami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
czy taka beza z owocami może być prezentem na urodziny?