Bananowa szarlotka

Zobacz, jak przygotować to zaskakujące danie!

DRUKUJ PRZEPIS
Bananowa szarlotka
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml gęstej śmietany
  • 20 dag masła
  • 4 żółtka
  • 1 kg jabłek
  • 3 duże banany
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cukier waniliowy
Kruchy jabłecznik - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Zagnieść ciasto. Ukształtować kulę. Zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na 60 minut.
  2. Z obranych jabłek usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ćwiartki. Obrać i pokroić w plasterki banany. Wymieszać z jabłkami, rodzynkami, cukrem i skórką. Postawić na małym ogniu. Uprażyć.
  3. Wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić na dwie części. Rozwałkować. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Wylepić jednym plackiem. Ułożyć nadzienie. Nakryć drugą część ciasta. Nakłuć widelcem w paru miejscach.
  4. Piec 40 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)