POLECAMY

Wielkanocny hit: babka piaskowa na 8 sposobów

Babka piaskowa to jeden z najpopularniejszych wypieków wielkanocnych. Zobacz, jak ją przygotować!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
Wielkanocny hit: babka piaskowa na 8 sposobów fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Najprościej mówiąc, babka piaskowa to ciasto, które jest przyrządzane z mąki pszennej i mąki ziemniaczanej (zazwyczaj wymieszanych w proporcjach 1:1), masła, jajek, z dodatkiem środków spulchniających. Do wielkanocnej babki piaskowej często dodaje się również startą skórkę z cytryny, miąższ z laski wanilii lub olejki zapachowe. Struktura takiego ciasta przypomina odrobinę keks, a konsystencja przywodzi na myśl drobniutki piasek - stąd zresztą nazwa.

Przepis na babkę piaskową z ajerkoniakiem i rodzynkami

Oto składniki na babkę piaskową z rodzynkami i ajerkoniakiem:

  • 4 jajka,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 20 dag margaryny,
  • kilka kropli aromatu waniliowego lub rumowego,
  • 100 ml ajerkoniaku,
  • 4 łyżki drobnych rodzynek,
  • margaryna i mąka ziemniaczana do formy.

Jak zrobić wielkanocną babę piaskową? Margarynę roztop w rondelku, a następnie odstaw do ostudzenia. Jajka umyj, wbij do miski, wsyp cukier, utrzyj na puch mikserem. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodaj wymieszane mąki do ubitych jajek.

Wlej powolutku ostudzoną margarynę, ajerkoniak oraz aromat waniliowy. Wsyp sparzone i osuszone rodzynki. Formę na babkę wysmaruj margaryną i oprósz mąką ziemniaczaną. Wlej ciasto. Piecz babkę piaskową przez 50 min w temperaturze 180 stopni. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Babkę lekko przestudź w formie, następnie wyjmij z formy i dobrze ostudź. Babkę piaskową możesz dodatkowo udekorować - np. posypać cukrem pudrem.

Zobacz więcej przepisów na ciasta na Wielkanoc

Przepis na piaskową babkę w dwóch kolorach

Oto składniki na dwukolorową babkę wielkanocną:

  • szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • olejek waniliowy,
  • 250 g margaryny,
  • cukier wanilinowy,
  • 2 łyżki kakao,
  • masło i bułka tarta do foremki,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Oto przepis na babkę piaskową w dwóch kolorach. Margarynę rozpuść w rondelku i wystudź. Zmiksuj jajka na puszystą masę, dodaj cukier i cukier waniliowy. Zmiksuj ponownie. Mąkę ziemniaczaną przesiej z mąką pszenną i dodaj do nich cukier waniliowy. Wymieszaj sypkie składniki i dodaj do masy jajecznej. Wszystko razem zmiksuj.

Teraz do ciasta na babkę piaskową dodaj olejek waniliowy i roztopione masło. Wszystko krótko zmiksuj. Masę podziel na 2 równe części. Do jednej z nich wmieszaj kakao. Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Najpierw przelej do niej jasną masę, a potem ciemną, tak aby powstały fantazyjne wzorki. Babkę piaskową piecz przez 60 minut w 180 stopniach C. Wystudzone ciasto możesz polukrować.

Zobacz więcej przepisów wielkanocnych

Poniżej znajdziesz jeszcze 8 przepisów na babkę piaskową:

Piaskowa babka cytrynowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Piaskowa babka cytrynowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Prosty i efektowny wypiek wielkanocny? Przygotuj piaskową babkę cytrynową!
Najlepszy przepis na babkę piaskową
Najlepszy przepis na babkę piaskową
Oto przepis na babkę piaskową - idealnie sypką. Babkę piaskową można dowolnie udekorować - będzie wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu.
Babka piaskowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Babka piaskowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Babka piaskowa to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Najwyższy czas, aby je przygotować! Zobacz, jak robi to Kasia!
Babka piaskowa z ajerkoniakiem
Babka piaskowa z ajerkoniakiem
Z rodzynkami, kolorowym lukrem, kandyzowanymi owocami i orzechami, babka piaskowa z ajerkoniakiem to królowa wielkanocnych stołów!
Malinowa, wielkanocna babka piaskowa - przepis
Malinowa, wielkanocna babka piaskowa - przepis
Malinowa babka na pewno będzie miłą odmianą w stosunku do tradycyjnych bab. Prezentujemy przepis na malinową babkę piaskową.
Czy wiesz jak zrobić babkę piaskową?
Czy wiesz jak zrobić babkę piaskową?
Składniki: 250 g mąki, 250 g masła, 250 g cukru pudru, 4 jajka, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej, 1 cytryna, 10 g proszku do pieczenia
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)