Babka drożdżowa na Wielkanoc

Babka drożdżowa to ciasto, które od wieków znajduje się na naszych wielkanocnych stołach. Nie może jej zabraknąć także podczas tegorocznych świąt!

DRUKUJ PRZEPIS
Babka drożdżowa na Wielkanoc
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży świeżych
  • pół szklanki cukru
  • 6 żółtek plus jedno jajko
  • szklanka ciepłego mleka
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • pół kostki rozpuszczonego masła
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Na lukier:

  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 40 dag cukru pudru
Ciasto jogurtowe z twarożkiem i brzoskwiniami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Drożdże wymieszaj z połową szklanki mleka, odstaw na 15 minut. Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrem na gładki krem. Do przesianej mąki dodaj masę jajeczną, drożdże, mleko i skórkę z cytryny. Wymieszaj. Odstaw na 20 minut.
  2. Następnie, podnosząc ciasto od spodu miski, wlej masło. Wyrabiaj, aż masa wchłonie tłuszcz. Dodaj opłukane rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrób. Odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto potroi swoją objętość.
  3. Formę wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Nałóż ciasto. Przykryj i odstaw na kolejne 30 minut. Potem wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. Piecz 40 minut.
  4. Z cukru pudru i soku pomarańczowego utrzyj lukier. Polej nim ostudzoną babkę.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)