POLECAMY

Babka drożdżowa na Wielkanoc

Babka drożdżowa to ciasto, które od wieków znajduje się na naszych wielkanocnych stołach. Nie może jej zabraknąć także podczas tegorocznych świąt!

DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży świeżych
  • pół szklanki cukru
  • 6 żółtek plus jedno jajko
  • szklanka ciepłego mleka
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • pół kostki rozpuszczonego masła
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Na lukier:

  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 40 dag cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Drożdże wymieszaj z połową szklanki mleka, odstaw na 15 minut. Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrem na gładki krem. Do przesianej mąki dodaj masę jajeczną, drożdże, mleko i skórkę z cytryny. Wymieszaj. Odstaw na 20 minut.
  2. Następnie, podnosząc ciasto od spodu miski, wlej masło. Wyrabiaj, aż masa wchłonie tłuszcz. Dodaj opłukane rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrób. Odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto potroi swoją objętość.
  3. Formę wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Nałóż ciasto. Przykryj i odstaw na kolejne 30 minut. Potem wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. Piecz 40 minut.
  4. Z cukru pudru i soku pomarańczowego utrzyj lukier. Polej nim ostudzoną babkę.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)