Babeczki ze śliwkami

O subtelnym, migdałowym posmaku!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Babeczki ze śliwkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 5 dag zmielonych, obranych migdałów
  • 10 dag masła
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżka cukru pudru
  • kilka łyżek zimnej wody
Do dekoracji:
  • 40 sztuk śliwek węgierek
  • 8 łyżeczek brązowego cukru
  • cynamon
Muffinki z dyni - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na babeczki ze śliwkami!

  1. Mąkę połącz z migdałami i cukrem, dodaj masło pokrojone na drobne kawałki oraz śmietanę.
  2. Szybko zagnieć ciasto, dolewając kilka łyżek zimnej wody w razie potrzeby.
  3. Foremki wylep ciastem.
  4. Każdą babeczkę obłóż połówkami śliwek, posyp brązowym cukrem i cynamonem.
  5. Piecz przez 35 minut w temperaturze 190 stopni C.
  6. Podawaj letnie lub ciepłe z ulubionymi lodami.

Sprawdź inne przepisy na babeczki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)