Kruche kajmakowe babeczki pieczone w foremce do tradycyjnych muf finek poprawią każdemu nastrój. Tych ciasteczek nie można nie lubić. Może dlatego, że błyskawicznie się je robi? A może dlatego, że zawsze się udają? A może dlatego, że są po prostu pyszne, a delikatny i słodki kajmak po prostu rozpływa się w ustach?
Składniki na 12 sztuk:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
- Ok. ½ kg fasoli do obciążenia babeczek podczas wypiekania
- Masa kajmakowa czekoladowa 380 g
- Orzechy, morele, migdały, rodzynki do ozdoby
- 50 g wiórek kokosowych do obsypania babeczek
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim kubkiem wycinać koła, umieszczać je w formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Wysypać na każdą babeczkę ziarna fasoli i piec w temperaturze 190 °C przez około 10-15 minut, do zezłocenia się ciasta. Wyjąć i ostudzić.
- Następnie wypełnić każdą z babeczek kajmakiem czekoladowym i ozdobić ulubionymi bakaliami i obsypać wiórkami kokosowymi. Na koniec schłodzić przed podaniem ok. 30 min. w lodówce.
Przepis: Materiały prasowe Media Forum/ bj
Zdjęcie: Media Forum PR/Bakkaland
Zobacz także: Ciasteczka z masłem orzechowym - przepis