Babeczki pełnoziarniste z jabłkami

Deser, który nie ma w sobie zbyt dużo kalorii!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Babeczki pełnoziarniste z jabłkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • duże jabłko
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki razowej
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • duże jajko
  • 5 dag rozpuszczonego masła
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki posiekanego kandyzowanego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Muffinki z dyni - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babeczki pełnoziarniste z jabłkami!

  1. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką razową, 2 łyżkami otrębów, cynamonem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
  2. Jajko wymieszaj z mlekiem, cukrem i masłem.
  3. Do suchych składników dodaj mokre, wymieszaj łyżką.
  4. Dodaj imbir.
  5. Foremki wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  6. Nałóż masę.
  7. Jabłko obierz, pokrój w paski.
  8. Kawałki owocu wciśnij w ciasto.
  9. Wierzch posyp resztą otrębów.
  10. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zobacz inne przepisy na babeczki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
i75/rok temu
przepis genialny, ja robię z większej ilości składników na dużą blaszkę
AA/2 lata temu
Zrobię weekend:))