Babeczki kajmakowo-makowe

Słodki deser, kuszący posmakiem kajmaku!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Babeczki kajmakowo-makowe
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • żółtko
  • łyżeczka śmietany
  • 20 dag gotowej masy makowej
  • białko
  • gotowa masa kajmakowa
  • cukrowe groszki
Muffinki z dyni - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na babeczki z makiem!

  1. Wszystkie składniki na ciasto wsyp do miski i wymieszaj lekko mikserem.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć.
  3. Zawiń w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim posmarowane tłuszczem i obsypane mąką foremki do babeczek.
  5. Białko ubij na sztywno i wymieszaj z masą makową.
  6. Do każdej babeczki włóż łyżkę masy makowej.
  7. Babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika.
  8. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 st. C.
  9. Upieczone i wystudzone babeczki napełnij masą kajmakową, wyciskając ja ze szprycy.
  10. Udekoruj groszkami.

Sprawdź inne przepisy na babeczki:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: makmuffinykajmakbabeczki
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)