Składniki:
- 13 dag masła- 20 dag mąki
- jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- płaska łyżka śmietany 18-proc.
Masa serowa:
- 30 dag sera białego mielonego
- 2 jajka
- 5 dag masy marcepanowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- torebka cukru waniliowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- zapach migdałowy
Przygotowanie:
2. Oprószonymi mąką dłońmi wylep ciastem 2 foremki o średnicy 15 cm każda.
3. Przygotuj masę serową: żółtka jajek oddziel od białek. Żółtka zmiksuj na gładko z marcepanem i cukrem waniliowym. Następnie, dalej miksując, dodaj ser i proszek do pieczenia oraz kilka kropelek zapachu. Na koniec wsyp mąkę. Białka jajek ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową.
4. Masą serową napełnij foremki z ciastem, posyp płatkami migdałowymi. Piecz 35 minut w temp. 175 st. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.