Baba podolska

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 50 dag mąki   
- 3 dag drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1/4 l letniego mleka
- 2 jajka
- 15 dag margaryny
-3 łyżki posiekanych migdałów
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
- duża puszka masy makowej z bakaliami (ok. 90 dag)
- 2 łyżeczki suchego maku
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie. Wkruszyć w nie drożdże, dodać łyżkę cukru, wlać mleko i wymieszać z niewielką ilością mąki. Oprószyć mąką i odstawić na
15 minut do wyrośnięcia.

2. Dodać jajka i pozostałe składniki: mąkę, cukier, margarynę, migdały, skórkę cytrynową i sól. Wyrobić z mąką i rozczynem ciasto – tak długo, aż w cieście zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.

3. Ciasto rozwałkować na grubość pół cm. Rozsmarować na nim masę makową, zawinąć. Dużą formę na babkę posmarować margaryną i obsypać mąka. Włożyć do niej ciasto, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec 40 minut w temp. 180 st. C. Po ostudzeniu i wyjęciu z formy polać rozpuszczoną polewą czekoladową i posypać suchym makiem.
DRUKUJ PRZEPIS